Date and Time: 21.09.2015, 3.00 PM
15 Questions
30 Minutes
And two winners!
Yes, we have two winners for the Fastest Fingers’ Green Quiz 2015. Only two people managed to answer all the questions correctly within the stipulated time.
Our Green Quiz Winner is Swati Gambhir who marked all correct answers in just 13 minutes.
Our first runner-up is Seemab Tasneem who also got all the answers correct in exactly 29 minutes!
Congratulations to all the winners!!
And for everybody who is interested in knowing the correct answers, here is the full list:
QUIZ ANSWERS
1. With which animal did Xan - a young boy – develop a deep friendship in the 2005 film ‘Duma’ directed by Carroll Ballard?
a) A lion cub
b) A young chimpanzee
c) A cheetah cub
d) A small python
Answer: C, A cheetah cub
2. Once covered with kikar trees and wild bushes and known as a hunting ground for partridges, which area close to our Jai Singh Road office was developed after evicting the villagers of Madhoganj, Jaisingh Pura and Raja Ki Bazar?
a) Rashtrapati Bhawan
b) Parliament House
c) Connaught Place
d) India Gate
Answer: C, Connaught Place
3. Which of the following is not a greenhouse gas?
a) Carbon dioxide
b) Methane
c) Sulfur dioxide
d) Nitrous oxide
Answer: C, Sulfur dioxide
4. The discovery of Eris in 2005 led International Astronomical Union (IAU) to systematically define which term for the first time?
a) Comet
b) Planet
c) Equinox
d) Galaxy
Answer: B, Planet
This discovery led to Pluto being reclassified as a dwarf planet.
5. A small surviving population of which animal, once believed to be extinct, was located by the famous conservationist E P Gee in a remote swamp near the Loktak Lake?
a) Hangul
b) Sangai
c) Hog Deer
d) Barking Deer
Answer: B, Sangai
Also known as the Manipur brow-antlered deer. Found in the Keibul Lamjao national park.
6. Leslie Kaufman’s article "Mr. Whipple Left It Out: Soft is Rough on Forests",
published in The New York Times is connected to which of the following environmental campaigns.
a) Toilet tissues
b) Luxurious notepads
c) Fine printing paper
d) Newspapers
Answer: A, Toilet tissues
Particularly soft tissues . Millions of trees harvested in North America and in Latin American countries, including some percentage of trees from rare old-growth forests in Canada to prepare such tissues, although toilet tissue can be made at similar cost from recycled material.
7. Who is the author of “The Closing Circle: Nature, Man and Technology”?
a) Aldo Leopold
b) Barry Commoner
c) James Bonwick
d) Alfred W. Crosby
Answer: B, Barry Commoner
8 With which organization will you associate the publication “The Limits to Growth”?
a) United Nations Environment Programme (UNEP)
b) The Club of Rome
c) The Club of Florence
d) The Audubon Society
Answer: B, The Club of Rome
9. What kind of an animal is the ‘Nilgai’?
a) A deer
b) A bovine
c) An antelope
d) A porcine
Answer: C, It is the largest Asian antelope
10. Identify the incorrect statement among the following:
a) Dodo was a bird found in Madagascar
b) Passenger pigeons were once abundant in India
c) The one-horned rhinoceros was once found as far west as Peshawar
d) Cheetah is now extinct in India
Answer: B, Passenger pigeons were once abundant in India
11. Who conceived and pioneered the ‘Deep Ecology’ movement?
a) Henry David Thoreau
b) Aldo Leopold
c) Peter Singer
d) Arne Naess
Answer: D, Arne Naess – a Norwegian philosopher
12. Which of the following is found only in India (endemic to India)?
a) One-horned rhinoceros
b) Nicobar megapode
c) Great Indian bustard
d) Tiger
Answer: B, Nicobar megapode this bird is confined to the Nicobar Islands of India
13. In which Indian State is the Buxa Tiger Reserve located
a) Bihar
b) West bengal
c) Jharkhand
d) Assam.
Answer: B, West Bengal (Alipurduar district in North Bengal)
14. Name a substance that is responsible for acid rain.
a) Sulfur dioxide
d) Carbon dioxide
c) Nitrogen dioxide
d) Nitric Acid.
Answer: A, Sulfur dioxide
15. Which of the following is not a fish?
a) Anglerfish
b) Goldfish
c) Silverfish
d) Angelfish
Answer: C, It is an insect


No comments:
Post a Comment